Historia

Annikki Brander-Pitkänen (1912-1996)

Helvi Annikki Pitkänen (o.s. Brander) syntyi 2.4.1912 Porissa. Opettajaksi hän valmistui Raahen seminaarista vuonna 1934. Toimittuaan opettajana Haapaveden Rytkyllä ja Nivalan Maliskylässä hän siirtyi Yrjö Pitkäsen kanssa opettajaksi Vehmersalmen Mustinlahteen.

Opetustyön ohella Annikki otti aktiivisesti osaa seurakunta- ja diakoniatyöhön ja toimi mm. Vehmersalmen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana. Lisäksi hän kuului Valkonauhayhdistykseen, NVL:ään ja Vehmersalmen Osuuskassan hallintoneuvostoon. Hän myös teki lukuisia opintomatkoja pohjoismaihin, Neuvostoliittoon sekä moniin Keski- ja Etelä-Euroopan maihin.

Kirjallisuuden harrastus oli keskeisellä sijalla Annikin elämässä, eritoten eläkevuosina. Tuolloin Annikki Pitkänen myös otti käyttöön isänsä sukunimen (Brander). Kirjallisten harrastusten tuloksena syntyi kolme romaania (joista kaksi julkaistu). Annikki Brander-Pitkäsen runoja on julkaistu useissa eri lehdissä. Kirjallisuuden lisäksi eläkepäivät kuluivat mm. sukututkimuksen parissa. Annikki Brander-Pitkänen kuoli Kuopiossa 8.11.1996.

Lue lisää

Yrjö Albin Pitkänen (1910-1992)

Yrjö Albin Pitkänen syntyi Pajumäen kylässä Murtomäen tilalla 13.1.1910. Vanhemmat olivat Antti Albin Pitkänen ja Bertta Kristiina Pitkänen, os. Väätäinen. Yrjö oli äidin kuollessa kahdeksanvuotias. Hän oli jo pienestä pitäen kiinnostunut kirjoista ja luonnossa samoilemisesta.

Koulunkäynnin Yrjö aloitti Tuusniemellä ja siirtyi oppikouluun Kuopion lyseoon. Yrjön ollessa viidennellä luokalla hänen isänsä kuoli sydänkohtaukseen 51-vuotiaana.

Keväällä 1929 Yrjö Pitkänen kirjoitti ylioppilaaksi erinomaisilla arvosanoilla ja aloitti syksyllä opinnot Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Koska Yrjö oli jo kouluaikana osoittanut suurta mielenkiintoa kasvien keräämiseen, Kuopion Luonnonystäväin Yhdistys järjesti hänelle opiskelustipendin. Lisäksi Yrjö rahoitti opintojaan toimimalla kotiopettajana.

Taloudelliset vaikeudet pakottivat kuitenkin lopulta keskeyttämään opinnot Helsingin yliopistossa. Syksyllä 1934 Yrjö siirtyi opiskelemaan Jyväskylän Kasvatusopilliseen korkeakouluun, josta hän valmistui kahdessa vuodessa kansakoulun opettajaksi.

Sotaa edeltävinä vuosina Yrjö Pitkänen toimi opettajana Pielisjärvellä ja Oulussa. Talvisodan aikana hän osallistui taisteluihin Karjalan kannaksella ja Viipurin lahdella. Haavoituttuaan hän oli hoidettavana Porvoon sotasairaalassa. Välirauhan aikana opetustyö jatkui Oulussa.

Keväällä 1941 Yrjö tapasi nivalalaisen opettajan Annikki Ratimon (Brander). Nuoret menivät pian kihloihin, ja päivää ennen jatkosodan syttymistä naimisiin. Sodan sytyttyä Yrjö sai komennuksen sotapoliisiksi.

Sodan loputtua Yrjö jatkoi opetustyötään Oulussa ja Annikki Nivalassa. Elokuussa 1946 pariskunta pääsi työskentelemään yhdessä kun molemmat saivat opettajan paikat Vehmersalmen Mustinlahden kylästä. Yrjö ja Annikki Pitkänen toimivat Mustinlahden koulussa opettajina eläkeikään saakka. Kesäisin he matkustelivat ulkomailla ja Yrjö opiskeli kieliä ja jatkoi harrastuksiaan kasvien ja kotiseututyön parissa.

Vuonna 1970, jolloin Yrjö jäi eläkkeelle, pariskunta muutti asumaan Kuopioon. Eläkkeellä ollessaan Yrjö harrasti paitsi kieliä ja kotiseututyötä myös puutarhanhoitoa, kuorolaulua, sukututkimusta, valokuvausta ja postimerkkeilyä. Yrjö Pitkänen kuoli Kuopiossa 21.3.1992.